Fost titular în naționala Bahrainului, golgheter la Cupa Asiei (2004) și fost atacant la Al-Ahli (Manama). Deși are doar 29 de ani, pentru Alaa Hubail timpul e la trecut. Atacantul a fost arestat în aprilie, alături de fratele său, Mohamed, și el titular în naționala regatului arab. Vina lui Alaa? Ar fi acordat ajutor medical unora dintre participanții la protestele care au fost la un pas să doboare dinastia regală Al Khalifa.
Revoluțiile care au cuprins în 2011 spațiul arab aduc cu momentul 1989 pentru Europa de Est. De câteva luni, mișcările pentru reforme democratice din zonă au dus la îndepărtarea unor lideri matusalemici. Alții încă se zbat să rămână la putere. În alte zone, petrolul și interesele marilor puteri fac aproape imposibilă tranziția spre democrație. Când religia joacă și ea un rol important, situația e și mai complicată. E cazul regatelor matusalemice din zona Golfului, cu Bahrainul în prim-plan. De la sfârșitul lui februarie, timp de trei luni, micuțul regat arab a fost tulburat de numeroase proteste ale unei populații majoritare șiite, care cerea mai multe drepturi din partea familiei regale sunnite. Revolta a fost înăbușită în sânge. Printre victimele sistemului s-au aflat și numeroși sportivi.
„Hiena”, acuzată de trădare
E și cazul fraților Hubail, Alaa și Mohamed, ambii fotbaliști în naționala Bahrainului. N-a contat însă. Când au început represiunile, sportivii au căzut printre primii. Arestări, razii în noapte și alte metode cu iz de Gestapo și NKVD. Practici specifice statelor totalitare. Pe 5 aprilie, Alaa și Mohamed au fost ridicați de poliția secretă pentru sprijinul acordat revoltelor. Dacă Mohamed ar fi participat la un marș, „vina” lui Alaa e și mai greu de catalogat. Atacantul e acuzat că le-ar fi acordat sprijin medical protestatarilor! La scurt timp după ce a fost reținut și aruncat într-o „elulă de închisoare, Alaa a fost „invitat” să participe la o emisiune a televiziunii de stat din Bahrain. Prin intermediul telefonului, în timp ce se afla după gratii. A fost desființat de moderatori, acuzat de trădare și gratulat cu apelativul de „hienă”. De atunci e la închisoare. Fratele său, Mohamed, a fost condamnat pe 23 iunie la doi ani de închisoare. Procesul lui Alaa, regizat și el de către un tribunal special, înființat în urma legii marțiale care s-a instituit în Bahrain după aplicare legii marțiale (în luna martie), a început pe 24 iunie.
FIFA ar putea exclude Bahrainul
Inevitabil, informațiile despre subiect sunt puține și greu verificabile. Unele surse ale publicațiilor mai liberale din zona arabă sugerează că frații Hubail ar fi fost și torturați. Se mișcă și FIFA, după câteva luni de tăcere. Asta după ce în urmă cu 10 zile, Biroul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva a susținut într-un comunicat că procesul fraților Hubail poartă amprenta unei persecuții politice și că celor doi le sunt refuzate drepturile specifice acuzaților. Așa că FIFA a solicitat federației din Bahrain detalii despre cazurile în care sunt implicați fotbaliști sau oficiali din fotbal. Răspunsul din partea cealaltă nu e greu de ghicit. Șeful federației e membru al familiei regale! N-ar fi exclus însă ca Bahrainul să fie suspendat din competițiile internaționale. În septembrie, selecționata Al Ahmar („Roșii”) ar fi trebuit să participe la calificările pentru Olimpiada de la Londra (2012).
30 de protestatari ar fi fost uciși și alte câte sute arestați pentru participarea la protestele din Bahrain
150 de sportivi, antrenori și alți oficiali din sport au fost suspendați din activitate, după participarea lor la manifestațiile împotriva familiei regale
102 este locul ocupat de Bahrain în clasamentul FIFA
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER